Hear-hear!

Jahaja. Så har jag varit hemma i snart två veckor. Känns inte som att det händer speciellt mycket i min vardag, men eftersom ni säkert är spända och förväntansfulla så får jag väl skriva ändå.

De senaste elva dagarna har jag mer eller mindre gjort följande:
* Pluggat
* Träffat folk
* Fått nycklarna till lägenheten
* Tagit promenader
* Druckit vin
* Softat
* Sovit
* Shoppat

Snabb re-cap sådär. Igår var jag hos Jens och hälsade på i hans lägenhet på Kungsholmen. Snacka om fint det var. Perfekt storlek om man bara är en som ska bo där. Vi åt lite, drack lite vin, såg på TV, och så åkte jag hem. Soft.

Ikväll ska jag bege mig till Kungsholmen igen, fast denna gång till Carkan som ska bjuda på paj, lite chit-chat och "Den rätte för Rosing". Kanske inte mitt favoritprogram, men jag kan nog get through it. Imorgon ska jag plugga hela dagen hade jag tänkt och ladda lite inför torsdagen som kommer bli fullspäckad. Då ska jag nämligen flytta mina prylar till lägenheten, luncha med Carkan, fika med Sarah och typ hinna andas någon gång emellanåt. Stackars mig. ;)

För övrigt såg jag programmet "Ballar av stål" igår på femman. Så överskattat. Det enda som var lite halvroligt var programledaren (som btw ser ut lite som Merry, en av hobbitarna i LOTR) och eventuellt Bitterfittan. Hon är härlig hon. Lite mer vardagsfeminism till folket! Hear-hear!

Nu är det snart dags för middag, dusch, pyntning och ivägåkning. Mer paj till folket också!

Is yesterday, tomorrow, today?

I måndags tog jag mig en tur upp till Norrtälje för att hämta mina skoluppgifter som ännu inte är gjorda. Det var märkligt att komma upp på campuset och skolan där jag ändå spenderat två vintrar. På något sätt såg det ut som när jag bodde där, fast det var ändå helt annorlunda. Kanske beror det på att jag inte behöver bo och vara där. Det var mysigt iallafall, och jag snyltade lite kaffe och några smörgåsar uppe hos Carolina i min gamla lägenhet.

Vägen hem blev lång. Det tog seriöst 1½ timme att ta sig från Norrtälje till Lidingö. Vansinne. Det är ju ungefär som att åka till Skellefteå, men att ta vägen förbi Fromheden istället för att köra direkt. Tok!

Väl tillbaka försvann både Jessica och jag in i våra egna världar, och upptäckte någon timme senare att vi nog borde laga någon form av mat. Är otroligt nöjd över arbetsfördelningen: Jessica lagade mat och jag stökade undan i köket. Drog till med att skära fingret på matberedar-prylen. Tänkte inte på att den skulle vara så vass. Resultatet blev iallafall att vi åt en supergod soppa gjord på rödbetor/palsternacka/lök/vitkål/vitlök och lite annat.

Igår satt jag nere på kontoret hos min bror och knövlade mig genom Amadeus. Det mest är rätt logiskt, men jag glömmer i samma takt som jag lär mig. Inte helt okej. Tur att Joni Mitchell hjälpte mig genom dagen.



Ignorera bilderna - enjoy the music!

Hur man får en tunnelbana att le.

Igår var det dags för dagen S. S som i shopping alltså. Åkte iväg till Kungsholmen på morgonkvisten och åt en härlig brunch hemma hos Carolina och Fredrik. Sen shoppade vi, mötte upp Helena inne i stan och hade det allmänt bra. Lite senare på kvällen gjorde jag mig i ordning hemma hos bror och åkte till Kungsholmen igen där det vankades middag och alkoholförtäring. Vi hade riktigt kul med "Jag har aldrig" och busringningar bland annat. Till slut var vi fem personer; Carolina, jag, Fredrik och två av Fredriks arbetskompisar.

Planen var att vi skulle åka till Garbos för utgång, men det slutade med att vi tog tunnelbanan till Kungsträdgården och provade lyckan på Café Opera. Åh. Dumt. Det fanns ingen kö alls utanför, och vakten släppte glatt in ett sällskap på nio tjejer och en kille. Sen var det våran tur:

Vakt: Jaha.. hej... hur många är ni då?
Jag: Vi är fyra stycken.
Vakt: Jaha. Hur många öl har ni druckit då?
Anders: Eh... tre?
Vakt: Jaså? Det var inte fyra? Eller fler?
Jag: Alltså, kan du inte bara säga om vi får komma in eller inte?
Vakt: Jag måste få veta hur mycket ni har druckit.
Jag: Du släppte precis in nio tjejer och en kille och frågade inte en enda av dem hur mycket de hade druckit. Både du och jag vet att det inte handlar om det.
Vakt: Om det ska vara på det viset... *vända sig bort och gå*

Åh, vad jag blev arg. Riktigt arg. Ville sätta en välplacerad karatespark på pungen på vaktfan.

Det hela slutade iallafall med att alla gick hem, eftersom Carkan var lite för full och jag lite för arg. Det var nog det bästa valet.

Själv promenerade jag in till stan med Fredriks kompis och sen satte jag mig på tunnelbanan på väg hem. Brevid mig satt en kille i 30årsåldern och sov, vilket fick mig att mjukna lite. Jag stötte till honom och frågade vart han var på väg någonstans, och det visade sig att han skulle till Mörby Centrum. Det var perfekt eftersom vi precis stannat vid Östermalmstorg. Han ringde ett samtal och skyndade ut ur tåget. Jag tittade mig runt och sa till mina medresenärer: "Alla kan behöva lite medmänsklighet."

Det var då det hände: Folk log mot mig, nickade medhållande och några brast ut i trevliga jakande svar såsom "absolut", "mm" och "jaa". En kille tänker jag på speciellt. Hela hans ansikte lyste upp när han tittade på mig, och han log i flera minuter efteråt.

Det kallar jag ett bra slut på en kväll. Lite medmänsklighet - mycket glädje.


Leaving on a jet-plane

Så hade dagen kommit när det var dags att åka hem. Just nu känns det inte mycket alls, vilket kan bero på att jag väntat så länge på att den här dagen skulle komma. Igårkväll åkte Mia, Emma och jag ner till Playa Blanca och vårt fina exclusivehotell Gran Melia Volcan där vi åt en ytterst delikat middag. Tanken var att vi sen skulle njuta av pianomusik och ta en liten drink, men det var ingen som spelade på baren. Då åkte vi istället hem och sov.

Nu på morgonen steg jag upp och packade allting klart och Mia (som sovit i mitt andra sovrum) hjälpte mig släpa väskorna hem till dem och in i bilen. Sen bjöds det på frukost bestående av kokt ägg, fruktsallad, glass och bacon på casa del Mia/Emma/Malin. Mycket trevligt.

Här sitter jag då på kontoret och ska alldeles strax åka ut på flygplatsen för att jobba lite min sista dag. Sen bär det iväg till Stockholm Arlanda, där min bror hämtar upp mig.

Så var äventyret slut för denna gång...

Om stoppljus och gamla nya kids.

De sista dagarna jag har kvar på denna ö spenderar jag boendes på ett av våra finaste hotell (enligt min mening) - Velazquez. Där har jag en lägenhet på andra våningen med två sovrum (med tillhörande toalett/dusch) och ett vardagsrum/kök. Till detta hör även två balkonger som vätter ner mot havet, och ljudet av detsamma vyssjar mig nu till sömns om kvällarna. På hotellet finns ett mysigt poolområde med två pooler på skilda nivåer. De tre senaste dagarna har jag tillsammans med Mia och/eller Emma spenderat siestan liggandes vid någon av dessa för att bli så brun som möjligt innan hemfärden.

När man ligger och solar kan man tycka att det är någon eller flera olika saker; varmt, avslappnande, obekvämt, mysigt, roligt - you name it! Kanske ligger man i flera timmar utan att ha smörjt in sig med någon skyddande lotion, vilket man egentligen bör när man är på breddgrader såsom denna. Några av er kanske inte vet vad konsekvenserna av detta beteende blir, men det kan jag tala om för er: BRÄNNA. Och nu snackar vi inte en "Shit vad härligt brun du är!"-bränna, utan vi snackar "AJ! MITT ANSIKTE!"-bränna. Efter alla dessa timmar i solen ser jag nämligen mer eller mindre ut som ett stoppljus i ansiktet. Nu håller vi tummarna allesammans för att det lägger sig ikväll, så jag kan utsätta huden för lite mer tortyr under morgondagen.

Och just det ja! Häromkvällen, när jag flyttat in i mitt provisoriska boende, drog jag igång TVn och hamnade på en tysk musikkanal. Vad spelas där om inte New Kids On The Blocks nya låt "Ditry Dancing". Nu kanske man kan tycka att de är aningen gamla för att dra igång med en sån dänga, men personligen tyckte jag den var otroligt trallvänlig och somrig. Så då bjuder jag på den:




Och så ett citat från min facebook:
"Elisabeth Karlsson ser ut som ett stoppljus!"
"Daniel Hedenström:
Röd i ansiktet, gul på ... och grön i ..."

Integration.

Detta är också läsvärt: http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/svensk-var-god-droj-1.810524

Vad är det som är fel med våran integrationspolitik? Våra kurser i SFI (svenska för invandrare)? Vi vill gärna framstå som ett neutralt, vackert, ordentligt och "främlingsvälkomnande" land. Sedan har vi satt i system att dem som kommer till Sverige och faktiskt VILL lära sig språket, arbeta och acklimatisera sig ska få tyna bort. Inte inom någon vårdkö, men inom skolväsendet. Där får lärare, läkare, specialister (you name it) sitta tillsammans med analfabeter och lära sig hur kronofogden fungerar. Är det inte slöseri så säg!

Kanske borde vi tänka om och lägga energin på att arbeta fram en intensivkurs som faktiskt fungerar. En kurs som gör att dessa människor snabbare kommer ut i arbetslivet istället för att gå någon värdelös SFI-kurs och leva på bidrag. För faktum är att det vill faktiskt varken vi eller dom.

"Vem äger flaggan?"

Detta är läsvärt.


Öppen och ärlig

Brukar ni skoja med era kompisar sådär ärligt ibland? Ni vet, man säger något som är sant, fast gör det lite roligt så att det låter som man bara vitsar till det lite? Det gör iallafall jag. Men det är en fin balansgång mellan att vara rolig och att vara rent elak. Tror det är lite av en talang att veta vilka människor man kan dra till rent ordentligt med utan att det slutar med raseriutbrott och restraining order.

Sedan jag började umgås med Mia tror jag att mina vitsar gått lite över gränsen. Hon är nämligen en av de mest ärliga människor jag känner. Och en av hennes favoritsysselsättningar är nog att hitta människors svagaste punkter och driva om dem till vansinne. Måste tillägga till hennes försvar att hon gör detsamma om sig själv, vilket gör det hela lite lättare att acceptera.

Poängen är nu att jag applicerat denna metod även på andra människor i min omgivning, och är för tillfället lite osäker på om jag förnärmat någon. Kanske har jag det, och de vågar inte säga det. Kan hända att de sitter hemma, gråter floder och skär sig i armarna över mina elaka kommentarer. Som nyss, till exempel, sa jag till Elin att det vore hemskt om hon vore finsk - för då vore hon ju ännu blekare! (La även till "oh, the horror") Tänk om det gjorde så ont längst inne i henne att hon inte alls skulle fortsätta jobba med sitt skolarbete (som hon sa), utan istället kröp ihop i fosterställning bakom soffan. Där ligger hon alltså nu och hulkar, skriker och undrar varför, VARFÖR jag hatar henne så...

Tror jag borde sända henne ett sms.
"Förresten borde du söka hjälp för den där dyslexin också..."


It's söndag again!

Idag känner jag mig lite sådär söndagspoetisk. Typ.

Egentligen skulle jag vara ledig men eftersom vi har ett par sjuka medlemmar i teamet fick jag jobba istället. Trots detta är det supermysigt att vara på kontoret när det är tomt och tyst. Då kan jag i lugn och ro lyssna på min
pianomusik och jobba i min egen takt.

Då det bara är 12 dagar (!) kvar tills jag åker har jag slösurfat lite för att kolla grejer till lägenheten jag ska flytta in i. Har ingen aning om hur stort mitt rum är dessvärre. Förhoppningsvis är det tillräckligt med plats för att göra det till ett litet hangout. Helst av allt vill jag få plats med säng, soffa, TV och eventuellt något litet bord. Så när jag kollade runt lite på bluebox hittade jag den. Drömmen. Kärleken. Sittkudden!



Check this out! There's no end to the sittkudde possibilities! :)

Nog för att den kostar 1995:- men jag har en känsla av att den kommer vara värd pengarna!
Denna underbara tingest är nämligen 180x140 cm, och fylld med ca 380 liter EPSkulor (typ frigolit). Hur underbart låter inte det? Tänk dig att du kommer hem efter en lång dag på jobbet, äter middag, tänder lite ljus, sätter på lite lugn musik och sedan kastar du dig på denna med en god bok i handen. Kan det bli bättre? Jeg tror ikke det va!

Förresten finns den i mörkgrå, khaki, röd och brun också. Har inte bestämt mig för färg ännu.

Nu ska jag gå hem, ringa Elin och snacka om allt och ingenting i minst en timme.

Peas.
(Ja, ärtor.)

Sarah Smile

Här är en liten melodi till er lördag.



Rekommenderar även att ni kollar in originalet av Hall and Oates. Den kan ni hitta
här.

"... hävdade han envetet, och startade en facebookgrupp."

På senare tid har fler och fler dragits med i facebookepidemin som råder. Med denna "hysteri" har även ett annat fenomen dykt upp, nämligen startandet av massvis med grupper som man kan gå med i. Dessa kan man gå med i antingen för skojs skull, eller för att sända något slags budskap om var man står ideologiskt, politiskt, eller kanske till och med sexuellt. Några exempel är:
"Du vet att du är svensk när..."
"Vägra betala Victorias bröllop"
"Du vet att det är dags att gå hem när..."
"Riv Stureplan!"

Idag blev jag inbjuden till en grupp som heter "Vi tänker inte betala er kris!". Nyfiken som jag är gick jag in och läste och där stod det (inte helt överraskande):



Grundläggande information

Typ:Intressegrupp - Politik
Beskrivning:Kapitalet vill lösa sina lån med våra löner. Facken, dom som skulle representera våra intressen, vill sälja ut våra avtal och regeringen fingrar på LAS för att leta lite extra cash.
Det blåser högervindar men vi tänker faktiskt inte betala er kris!

Senaste nytt 04/03 -09
IF Metall fuckar up och går med på lönesänkningar och nu höjs röster från arbetsköparnas håll att övriga sektorer skall acceptera lönesänkningar.
http://dn.se/ekonomi/almegas-vd-jonas-milton-vill-sanka-lonen-for-tjanstemannen-1.812438

05/03 -09
Bonusregn över VD/chefer medan folk förlorar jobbet genom enorma sparprogram.
http://svtplay.se/v/1467582/uppdrag_granskning/del_8_av_22


I kortare drag menar de alltså att denna (världsomspännande) krisen som pågår inte borde drabba dem, utan att de borde få behålla sina löner som de är. Vad de missar här är ju hela poängen: Om de inte går med på sänkta löner blir konsekvensen istället att folk måste bli uppsagda. Men i deras lilla värld är det nog bara: Poff, svänga med trollspöt och så finner nog företagen fram lite pengar att hosta upp.

Fast det är klart. Vad väljer man av pest eller kolera? Man kan ju alltid blunda och hoppas på det bästa.

Överskottsenergi

Igår hände något märkligt som inte hänt mig på lääääänge:
Jag hade överskottsenergi.

Huruvida det var pastan jag åt till lunch som innehöll oväntade energikällor (kanske i form av rödbetor) låter jag vara osagt. Konsekvensen blev dock att jag satt otålmodigt vid mitt skrivbord och trummade på benen, gick runt till diverse kollegor och petade på dem och skuttade runt en aning.

På kvällen åkte Emma och jag och åt på Odin. Emma tog den härliga grillade laxen, och själv beställde jag in sjötunga. Yum-mey! Vi avslutade även med varsin kaffe-baileys, som jag skulle försöka mig på att beställa in på spanska. När jag övade lite innan fick sig Emma ett gott skratt när jag istället för:
"Dos café con baileys menta sin nata, por favor" (Två kaffe-baileys mint utan grädde, tack).
råkade säga:
"Dos café con leche sin gas, por favor" (Två kaffe med mjölk utan kolsyra, tack).

Hade varit intressant att se kyparens min. :)

Aggressioner och Pinball

Igår var jag av outgrundlig anledning på asdåligt humör. Det var inte så att någon hade gjort något speciellt eller att dagen varit ovanligt dålig i sig, utan jag surade bara på i min egen lilla värld.

På kvällen kände jag mest för att vara ensam med min vrede, men har på senare tid upptäckt att det är aningen svårt när man bor tillsammans med någon. Därför satte jag mig helt sonika i soffan med min dator och spelade Pinball tills ögonen blödde. Emellanåt när Emma ville visa mig en bild på sin katt eller liknande på sin dator fick hon då mest en grymtning till svar. Måste nog ha sett helt vansinnig ut där jag satt under min renfilt och skrek svordomar och diverse andra fula ord när spelet inte gick som jag ville.

Vet inte om det hjälpte så mycket mot mina aggressioner, eller om det är direkt normalt. Frågan är även om inte Pinball till och med spädde på ilskan. Men jag tror ändå det fungerade på något vis, för idag har jag varit på nasseneer(1) gott humör. Att det dessutom vankas tacos ikväll gör inte saken sämre!

För er som följer min (otroligt spännande) nedräkning har jag nu 17 dagar kvar på denna ö innan det är dags att ta farväl och vända hemåt. Då ska jag bland annat presentera min tatuering för diverse familj och vänner. Hoppas att de kommer bra överens.


(1) Norrländska för "någotsånär"

Och förresten, people, det heter "fotnoter", inte "fotnötter". Hör jag någon säga fel kommer huvuden att rulla! Eller ja, jag kommer iallafall himla vilt med ögonen!